Din fastighet – tillbyggnad och tak
På många sätt är ditt radhus på Värbyängen som en villa – vi äger vår fastighet och mark vilket innebär att vi också helt har eget ansvar för dess skötsel och underhåll. De delar som föreningen ansvarar för finns bestämt under vårt så kallade anläggningsbeslut – och är sammanfattningsvis och förenklat de delar utanför egna bostaden vi delar med våra grannar. Detta innefattar värmesystem, ventilation, vatten och gemensam mark bland annat. Dock innefattar föreningens ansvar alltså INTE de delar av dessa system som finns inuti den enskilda fastigheten – dvs de egna värmeledningarna, avloppsledningarna, rör etc. Dessa har man själv ansvar för helt – men måste ta i beaktan att det egna också är sammankopplat med gemensamhetsanläggning – så man kan inte ändra hur som helst ex med inkoppling av köksfläkt (Läs mer under Information/VVS).
Vill man veta mer får man kolla anläggningsbeslut mm som är en del av din undersökningsplikt när du köpte din fastighet.
Vill du bygga uterum eller en tillbyggnad ? Innan du börjar bygga, ta kontakt med Svedala kommun för att undvika ”svartbygge”. Kommunen tillämpar detaljplanen från 1992, som visar alternativa färger och utformning av uterum, utbyggnad på ingångssida osv.
Alla fastighetsägare äger också sitt eget tak/innertak/vind. Vill man byta tak gör man bäst i att kontakta sina grannar i längan då få takläggare är villiga att byta delar av längan.
Då det finns ventilationsanläggning som tillhör det gemensamma måste man vara aktsam med detta – ta kontakt med respektive ansvarig i styrelsen så man är medveten om evt takbyten. Skulle man skada något av det gemensamma måste den enskilde betala för detta.
Hängrännor – de långa längsgående på varje huskropp – tillhör föreningen som också sköter underhåll av dessa. Ta kontakt med styrelseansvariga om ni upplever problem. Alla övriga hängrännor (uterum etc) är inte föreningens ansvar. Om tillbyggnad/ombyggnad försvårar föreningens underhåll av de gemensamma hängrännorna kan den enskilde eventuellt behöva bekosta mellanskillnaden av ett sådant underhåll då detta inte ska belasta övriga i föreningen.
Skulle man byta tak kommer dock inte föreningen bekosta hängrännor då det är ett självvalt byte och inte något som görs av nödvändighet.
Ommålning
För att vårt område ska vara estetisk tilltalande har vissa riktlinjer bestämts för ommålning av träfasader och fönster på husen. Vill du göra förändringar på din fasad är du skyldig att söka bygglov hos Svedala kommun. Detaljplan visar alternativa färger som gäller.
Husdjur
Har du hund eller katt måste du hålla efter dem och de får inte låta den löpa fritt i Värbyängens område. Detta måste respekteras eftersom flertalet incidenter har inträffat och vi har tillsammans bestämt reglerna att hundar och katter ska alltid vara kopplade inom området. Djurbajspåsar får ej kastas i områdets soptunnor. Ni ska använda er av kommunens latriner som finns utspridda strax utanför Värbyängens område. Hundtoalett finns vid gångtunneln under Värbyvägen.
Försäkring – skadedjur
Samfälligheten har hos Anticimex tecknat ett fullserviceavtal utan självrisk, som gäller bekämpning av skadedjur bl a husbock, myror och getingar. Den gäller för hela området inklusive ditt hus. Du behöver alltså inte teckna någon egen försäkring för detta. Anmälan om skadedjur görs direkt till Anticimex . Hänvisa till Värbyängens Samfällighets försäkring.
Spolplatta
Samfälligheten har en spolplatta på mellersta parkeringen som kan användas för spola bilen under den varma säsongen och parkering på vintersäsongen. Tillgång till vatten eller eluttaget fås genom att öppna porten till miljöhuset med sin egna tagg och trycka på respektive timmer på insidan på vägg.
Försäljning av fastighet
Vid försäljning ska du fylla i blanketten ”Ägarbyte” och lämna till kassören i styrelsen. Tänk på vid försäljning att
- Överlämna nyckel till vattenkran (biltvätt)
- Samfällighetens brandsläckare med skum ska stanna i fastigheten
- Återlämna taggar (2) angående miljöhus för omprogrammering till ansvarig i styrelsen för miljöhusen.
- Avsluta autogirot
- Lämna in ifylld blankett ”Ägarbyte” (hittas under ”Filer”)
Uppgifter till energideklaration per lägenhet – lika fördelat år 2022 (uppdaterat 2023)
- Värme: 16 490 kWh
- El: 799 kWh
- Vatten: 174 m3
Grannsämja!
Vi bor i ett radhusområde där vi har grannarna tätt inpå. Vi lever här i blandade generationer, precis så som det ska vara. Tänk på att visa hänsyn i båda riktningarna, det vill säga stör inte i onödan vid känsliga tidpunkter.
Rökförbud på föreningens lekplatser
Från den 1 juli 2019 är det rökförbud på alla lekplatser i föreningens område. Enligt lag (2018:2088)
Svedala kommuns författningssamling
I Svedala kommun finns lokala ordningsregler som är samlade i en författningssamling. Här finns regler, taxor, avgifter och reglementen för dig som bor och verkar i kommunen samt för nämnder och kommunens verksamheter.
Hela Svedala kommuns författningssamling hittas på denna sida.
Här finns några utvalda paragrafer som kan vara lämpliga att läsa:
1:01 Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Svedala kommun